Datamaskin – stasjonær

Stasjonært tårnStasjonære PC-er var lenge den mest populære typen datamaskiner, helt til bærbare maskiner og nettbrett tok over salgslistene i det 21. århundret. De aller fleste nordmenn har en stasjonær PC i hjemmet, mest på grunn av dens funksjonalitet. Stasjonære PC-er kan nemlig bygges og oppgraderes selv – så fort de begynner å bli utdatert kan man raskt og enkelt sette inn nye komponenter på egen hånd. Dermed behøver en PC aldri bli gammel, så lenge man har noen i huset som vet hvordan man åpner den og setter inn de nye detaljene. Samtidig kan man alltid bytte ut skjermen til en større ved behov, eller kjøpe et nytt tastatur og mus. Dermed kan man si at stasjonære PC-er kan tilpasses brukeren på en langt grundigere måte enn både laptop og nettbrett. Spillegale brukere elsker stasjonære datamaskiner, siden det ikke finnes noe kraftigere enn fullspekkede PC-er med de dyreste, beste komponentene og grafikkortene.

Fortsatt stort behov for stasjonær-PC

Stasjonære PC-er er samtidig ofte å se på kontorer rundt omkring i verden – nettopp på grunn av de brede funksjonene man kan ta i bruk. Kontorer kryr av ulike stasjonære PC-er, siden de lett kan tilpasses behovene firmaet har. Enten snakker vi simple PC-er med tilgang til nettet, eller kraftige maskiner som kan utføre de aller fleste oppgaver lynraskt. En annen fordel er at man nærmest umulig kan stjele en stasjonær PC, til sterk motsetning fra bærbare og nettbrett.

Stasjonær 2Derfor er stasjonære datamaskiner også mest brukt på skoler rundt omkring i verden – elever kan enkelt logge seg inn og bruke de så mye de bare orker, uten å kunne legge de i skolesekken og ta de med seg hjem. Når slike PC-er begynner å dra på årene, kommer teknikerne inn og installerer nye grafikkort og harddisker. Slik slipper skolene å bytte PC-er på mange, mange år.