Dataspill – En viktig norsk eksportartikkel

«Spill ute i verden» er et nytt samarbeidsprosjekt mellom Innovasjon Norge, Norsk Filminstitutt og Kulturdepartementet. Regjeringen har satset hele 10 millioner kroner. En av regjeringens første pressemeldinger etter sommerferien inneholdt en melding om at de vil være med å satse på pilotprosjektet «Spill ute i verden». Det er ingen tvil om at dataspill har vært og kommer til å fortsette å være en viktig eksportartikkel.

Internasjonale ambisjoner
«Spill ute i verden» er et program som skal spesielt støtte dataspillutviklere med internasjonale ambisjoner, som mangler kapital, men som sitter på den nødvendige kunnskapen for å lykkes. Dette tyder på at Kulturdepartementet anser at også dataspill er kultur, men at også den norske bransjen har et stort potensial for global vekst. Pengene kommer nok godt med for å konkurrere med internasjonale aktører. Programmet skal lanseres i 2016 og i pressemeldingen avsløres det at Innovasjons Norge og Kulturdepartementet splitter regningen, samtidig som Innovasjon Norge skal stå for utformingen av pilotprogrammet i samråd mellom Norsk filminstitutt og Kulturdepartementet.Pixel

Stor jubel hos IKT Norge
Samarbeidet og meldingen blir tatt godt imot hos IKT-Norge og jubelen sto i taket når beløpet i satsningen ble avslørt. Spillbransjen er et tøft marked internasjonalt og 10 millioner kommer godt med. Ikke bare har man nå muligheter til å konkurrere i dagens marked, men også øke omsetningen og bidra til vekst i form av nye arbeidsplasser i Norge. Spillbransjen i Norge kan nå fokusere på det viktigste som er å utvikle ny teknologi.

Norske spillutviklere invaderte USA
Et sted norske spillutviklere fikk lov til å vise seg frem på den internasjonale scenen var på spillmessen Game Developers Conference som ble arrangert i San Fransisco tidligere i år. Hele 60 norske spillutviklere deltok. Totalt var det hele 24.000 besøkende og spillutviklere på messen. En av deltakerne var spillfirmaet fra Trondheim Kybernesis. For et selskap med to ansatte koster en slik messe mye penger og da blir prosjektet Spill ute i verden et viktig prosjekt med tanke på å få råd til å vise seg frem andre steder i verden.Programming

Tilbyr egen utdanning
Fremtiden ser lys ut for spillbransjen i Norge. Ved Høgskolen i Hedmark tilbyr man en egen utdanning innenfor spillteknologi og simulering. I forhold til ingeniør studier og informasjonsteknologi er studiet åpent for alle som er spesielt interessert i datagrafikk og programmering.