Datavirus

Faren som ulmer på nettet

virus1Internett er helt fritt, det er sikkert og visst. Man kan søke etter alt man ønsker og finne det aller meste av informasjon i løpet av sekunder. Internett reguleres ikke noe særlig av staten, og overvåkningen er minimal. Selv om de aller, aller fleste internettbrukere er helt vanlige mennesker som er på utkikk etter litt underholdning eller viktig informasjon, finnes det dessverre også banditter med et ønske om å gjøre mest mulig skade. Du vet hva vi snakker om – såkalte datavirus. De fleste datavirus utfører en funksjon. Det kan være at de overvåker datamaskinen din for å se alle passord og brukernavn, eller at de gjør helt vanlig hærverk. Man kan liksom forstå de kriminelle som prøver å tjene penger på datavirus – slike mennesker finner man overalt i samfunnet. Men hva med de som gjør det for «moro skyld»? Ødelegger hundretusener av datamaskiner bare «fordi de kan»? Dette er de kjipeste menneskene på planeten, folk som bare vil ødelegge fordi deres egne liv er såpass kjedelig.

Vær kritisk til nettsidene

Virus kan angripe deg gjennom ulike nettsider, blant annet når du åpner et vedlegg i en e-post som ikke virker troverdig eller ved at nye faner du ikke har trykket på kommer opp. Datavirus jakter på ubeskyttede datamaskiner, derfor er det alltid lurt å ha et antivirusprogram installert. Denne stopper datavirus fra å hoppe over til dataen din, og blokkerer nettsider som sprer slik farlig programvare. Om du for det meste besøker nettaviser, gratis casino og sosiale media trenger du neppe bekymre deg, siden slike nettsider som oftest er helt trygge. Liker du dog å utforske nettet på jakt etter spenning, er det flere regler du bør følge- husk at det er viktig å være på vakt etter nettsider som virker useriøse, i tillegg til å ha antivirusprogrammet på plass.

Vettig internettbruk

Som sagt har man noen uskrevne lover man bør forholde seg til. Ikke åpne programvare uten tydelig bakgrunn. Vet du ikke hvem som står bak programmet? Har de ingen hjemmeside? Installerte du et program som ikke gjør noe som helst? Da kan det vært lurt å kjøre i gang antivirusprogrammet, etter å ha slettet det du nettopp installerte. Legg merke til adressen til nettsidene du besøker – ser du «HTTPS» på begynnelsen, betyr det at nettsiden er kryptert. Dermed kan du skrive inn personlig informasjon i relativ trygghet. Mangler det et S, altså «HTTP», bør du aldri skrive inn verken passord eller brukernavn. Ukrypterte nettsider er lette å overvåke.