Hvor smarte kan datamaskinene bli?

Mang en dyster spådom om fremtiden handler om hvilken utvikling vi går i, og mange av disse dreier seg om datamaskiner som blir for smarte til at vi mennesker vil være i stand til å håndtere det. Enten handler de om at vi blir presset ut, eller så handler det om at vi tukler med ting vi ikke helt forstår. Flere filmer er laget rundt dette konseptet, blant annet actionfilmen I Robot og det triste dramaet Artificial Intelligence.

Kunstig intelligens – en realitet i utvikling
Artificial Intelligence er engelsk og betyr rett og slett kunstig intelligens. Dette er et helt eget fagfelt som det jobbes hardt med, og det handler rett og slett hvordan vi mennesker skal kunne bygge noe som har sin egen intelligens fra bunnen av. Selv om dette høres rimelig sci-fi ut så er selve problemstillingen eldre enn man skulle tro. Allerede i 1950 publiserte Alan Turing fra Universitetet i Manchester en artikkel med navn «Computing Macinery and Intelligence», der han åpner med å stille et enkelt spørsmål: Kan maskiner tenke? Han mente at de på et eller annet tidspunkt vil kunne gjøre det, og han utformet også en test som kan gjøre det mulig å finne ut når vi har nådd dette tidspunktet: Et menneske blir stilt på en side av en vegg. På den andre siden vet man ikke om det sitter et menneske eller en maskin. Hvis det er en datamaskin der, og mennesket kan ha en samtale med den uten å merke at det ikke er et menneske, da har vi kunstig intelligens. Dette høres som nevnt rimelig sci-fi ut, men dagen kan være nærmere enn man skulle tro. Mange forskere mener at dette vil kunne være en realitet innen 2050.Robot

Også konkurranser kan overtas av datamaskiner
Andre spådommer inkluderer andre ting enn samtaler. Mange forskere mener også at et fotballag utelukkende bestående av roboter med en kraftig datamaskin som «hode» vil kunne vinne en kamp mot de regjerende verdensmesterne innen 2050. Selv om det kan virke usannsynlig er det verdt å minne om sjakkpartiene på slutten av 90-tallet, mellom det som var tidenes beste sjakkspiller, Garry Kasparov,Kasparov og datamaskinen Deep Blue. De to spilte veldig jevnt, men over en periode på seks partier vant faktisk datamaskinen.

Hele problemstillingen rundt kunstig intelligens og videreutvikling av «smarte» datamaskiner er noe som er kraftig debattert, både på det etiske og det sikkerhetsmessige nivået. Mange filosofer, teologer og andre spesialister i etikk mener at mennesker ikke har noen rett til å tukle med intelligens på denne måten, siden vi på ingen måte kan garantere for deres velvære. Sikkerhetsmessig er det også et stort spørsmål. Hvis vi utvikler smarte datamaskiner vil dette garantert kunne bli et veldig mektig våpen for despoter med lite eller ingen respekt for menneskeliv, og historien viser at land som respekterer menneskerettigheter og fremskritt i dag på ingen måte er garantert å gjøre dette i morgen.