Lei av at storebror ser deg?

Det er ikke mange årene siden internett og datamaskiner var noe bare meget få personer hadde tilgang på og det var i stor grad bare på jobb at vi hadde data og tilgang på internett. Utviklingen har de siste 20 årene gått i et forrykende tempo, og de fleste av oss henger bare så vidt med på utviklingen. Vi liker teknologi i Norge og vi er helt i verdenstoppen hva gjelder bruk at ny teknologi.

 

Stadig mer foregår på nettet

Ny teknologi har gitt oss enorme muligheter og det er ikke den ting man ikke kan løse på nett i dag. Handel, bank, lege, reiser, utdanning og mer til. Alt kan gjøres på nett i dag, men er det utelukkende positivt? En ting er vår generelle sikkerhet, og man har sett en betydelig økning i identitetstyveri de siste årene. Vi er rett og slett for godtroende og vi forventer ikke at noe galt skal kunne skje når vi surfer rundt. Vi deler gledelig privat informasjon med våre “venner” på Facebook og vi handler på nett som aldri før. Casino på nett er en annen aktivitet som har eksplodert de senere årene og årlig overfører norske spillere milliarder av kroner til utenlandske spillselskap.

 

All denne informasjonen deler vi fritt og den brukes for det meste til positive ting, som å gi oss bedre tilbud og tips til interessante saker vi kanskje vil lese på nett, men informasjon som dette er big business og selskaper som facebook, Apple og Google tjener milliarder av dollar hver måned på informasjon vi fritt sender ut på nett uten å tenke oss om et sekund. Personopplysninger er en verdifulle varer på samme måte som gull og diamanter. Desto mer et selskap vet om oss som ferdes på nett, desto mer penger vil de tjene. Igjen, det er ikke nødvendigvis farlig eller et minus at selskaper som dette vet mye om deg, og det er ytterst sjeldent at informasjonen brukes på måter som bryter med nasjonale og internasjonale lover, men det skjer.

 

Det gjelder deg også

Vi har alle fått med oss skandalen hos facebook, som trolig var en medvirkende årsak til at valget i USA fikk det tragiske utfallet det fikk i 2016, og de fleste av oss husker ennå Snowden-saken hvor en ansatt i CIA lekket informasjon om hvordan selv myndighetene benytter seg av ulovlig overvåkning og innsamling av informasjon om enkeltpersoner som skal være beskyttet. Mange vil si at ja, ja, men dette skjer jo i alle fall ikke i trygge Norge. Det er dog ikke så enkelt. Det var mange tusen nordmenn som ble rammet av det siste datainnbrudd hos facebook og over 150,000 norske gmail-kontoer kan ha vært utsatt for innbrudd helt uten at Google valgte å opplyse om det sommeren 2018.

 

I tillegg diskuteres det nå på det norske stortinget at man skal stenge ute alle internasjonale spillselskaper fra Norge og at Lotteritilsynet skal få utvidet makt til å fotfølge dine bevegelser på nett, samtidig som de skal overvåke bankkontoen din for å se om du spiller på nettsider storebror ikke vil at du skal spille på.

 

Det er ikke tvil om at det foregår både lovlig og ulovlig overvåkning også i Norge. Om du tror noe annet er det på høy tid at du kommer fram fra steinen du har bodd under de siste 20 årene. Fordelen er at det mye du kan gjøre for å beskytte deg selv. For det første bør du slutte helt å bruke åpne nettverk på kafeer, butikker og offentlige gater. All informasjon du deler på nett som dette kan plukkes opp av hvem som helst minimal datakunnskap. I tillegg bør du kjøpe deg selv en IP Switch, som gjør at du ikke kan spores på nett. På den måten kan du lett skjule alle dine digitale spor og trygge dine personlige opplysninger i langt større grad. Om du misliker at staten skal overvåke dine bankkonti, kan du løse det ved å bruke utvalget nettbaserte bankløsninger, som Skrill eller Neteller, eller sette opp en konto i land som ikke tillater statlig overvåking.