Mobile plattformer og operativsystemer

Før i tiden dominerte Nokia markedet over mobiltelefoner. De aller fleste har hatt en Nokia-telefon. Alternativene var såpass dårlige at det ikke var vits å kjøpe noe annet. Nå om dagen er situasjonen helt annerledes, og Nokia som mobilutvikler har nesten gått under. En rekke ulike plattformer og operativsystemet har kommet frem sammen med de ulike smarttelefonene – nå er jo telefonen tross alt en liten datamaskin.

iOS

ios-logoApple er ett av verdens største selskaper, og deres mobiltelefoner har gått verden rundt de siste ti årene. Apple iPhone er den mest solgte telefonen noensinne, og det amerikanske selskapet har kontroll på cirka halvparten av markedet. En utrolig bragd, med tanke på de utallige produsentene der ute. Deres iOS-system blir stadig oppdatert, og den tilhørende App Store butikken inneholder hundretusener av godkjente programmer du lett kan installere på din iPhone eller iPad. Fordelen med App Store er at alle programmer blir grundig sjekket før de får lov til å inkluderes. Altså ingen virus, ingen problemer, ingen skjulte vilkår. Dermed er iOS favoritten for de som liker online underholdning i form av for eksempel casino og spill. Du slipper overraskelser, og setter inn penger enkelt gjennom deres automatiske betalingsportal. Apple fortsetter å imponere, og App Store, sammen med iTunes, er blant de mest besøkte nettsidene i verden.

Android

android-logoIkke alle mobile selskap har råd (eller tid) til å utvikle egne operativsystemer. Her kommer Google inn i bildet. De har utviklet sitt eget operativsystem for mobiltelefoner, men produserer ikke selve telefonene. Altså selger de sitt Android-system til diverse mobilprodusenter, slike som Samsung og LG. Gjennom den spesialiserte Google Play portalen finner du et hav av programmer (apper) til telefonen, men her er det mindre sikkerhet enn i Apple Store. Altså bør du passe på hva du installerer. Noen av de mest populære spillene, slike som Candy Crush, har blitt infisert med virus tidligere – dette er en av grunnene til at folk holder seg til Apple.

Windows

Microsoft har sitt eget operativsystem som dominerer verden, men de har også et mobilt plattform som brukes av enkelte telefoner. Windows-systemet er dog langt ifra like populært som de to ovennevnte, og på grunn av det begrensede antallet apper du kan installere på Windows-telefoner er disse som regel forbeholdt forretningsfolk og andre med svært spesifikke behov.