Overvåkningen øker

Har du tenkt på at du ikke bare overvåkes på nettet av søkemotorer, epost aktører eller andre som fester en cookie til datamaskinen din. Passerer du Oslo S er du også blant hele 150.000 som blir filmet i løpet av en hel dag. Cookies forblir på maskinen din helt til du selv sletter dem selv, men går du over Oslo S en helt vanlig dag har du også garantert blitt observert. Og filmen du er med på, den lagres en hel uke. Ingen slipper unna på Norges travleste jernbanestasjon.

Stor bekymring – økt overvåkning i Oslo
Synes vi det er helt greit å bli overvåket? Vi reagerer sterkere når det er snakk om film enn all overvåkningen som faktisk skjer på Internett. Litt ironisk. Men, nå er det sånn at Oslos innbyggere blir overvåket via kameraer mer enn noensinne. Er vi da også sikrere enn noen gang, eller krenkes privatlivet vårt? Datatilsynet tror nå at det er hele 20.000 aktører bare i hovedstaden som har en eller annen form for kameraovervåkning. Ikke alle har så streng forvaltning av hva som blir tatt opp som ROM eiendom som forvalter Oslo S.

Hvem bruker opptakene?
Alt som blir filmet på Oslo Sentralbanestasjon kan kun uthentes av politiet. Ingen andre får lov til å bruke dette materialet. Men hva med de andre aktørene, hvilke lover og regler følger de? Det er kun to ting som veier tyngre enn personvernet vårt, og det er trygghet og sikkerhet. Datatilsynet, som er organisasjonen som passer på personvernet vårt, er ikke like positive til filmingen ved Oslo S heller, men så lenge alle regler og internrutiner blir fulgt godt, er det lite man får gjort.

Storebror ser oss
Det er ikke bare kameraer som følger oss. I fjor gikk flere av USAs største IT-selskaper sammen for å klage på overvåkningen amerikanske myndigheter gjør. Dette var selskaper som Twitter, Facebook og Google, for å nevne noen. Det de reagerte på var at brukerne deres faktisk blir overvåket, og at myndighetenes innsyn i hva privatpersoner foretar seg på nettet er som en slags Big Brother-overvåkning.Prism_demo
Vi lagrer spor etter oss uansett hvor vi er på nettet, og mange tenker sjelden over det, men denne informasjonen kan faktisk samles enklere inn enn hva vi selv ønsker å tro.