Sikkerhet først

For veldig mange mennesker er veldig store deler av livet inne i datamaskinen, enten det er snakk om jobb, private bilder eller fremtidige planer. Felles for dem alle er at de helst ikke skal forsvinne. Derfor er det viktig å tenke sikkerhet først når man bruker en PC.

Se for deg at du er inne i en industribygning du ikke er kjent i. Ville du bare åpnet første og beste dør og bust inn uten å vite hva du egentlig går til? Ikke? Vel, det er ingen grunn til at du skal gjøre det på Internett heller. Enhver nettside eller link du ikke kjenner til, kan ses på som en ukjent dør, og du bør ta visse forholdsregler før du klikker på en link du ikke kjenner til. Dette gjelder særlig med linker som blir lagt ut på Facebook. Grunnen er enkel: Det er mange viruser som blir spredt rundt på nettet, og disse kan i verste fall skade maskinen din kraftig. Tenk gjennom disse to, så kan du gjøre det hele litt tryggere. 1) Kommer linken sammen med en kommentar som er skrevet på et norsk med helt feil ordstilling og/eller setninger som ikke gir helt mening? Det er nesten helt sikkert et virus. 2) Virker dette som noe vedkommende ville lagt ut? Om tante Berit plutselig legger ut link til en video med mange lettkledde damer, så bør varselklokkene begynne å ringe.Comp_Sec

Man vet aldri når uhellet kan være ute. Plutselig søler du drikke på PCen, eller barna blir ivrige og løper for å vise deg noe før de faller og knuser den. Da kan det gjerne være for sent å ta ut all jobben og alle bildene som ligger der inne. Derfor: Hver gang du har gjort ferdig en jobb eller overført bilder, legg dem inn på en minnepenn. Det koster lite, både i tid og penger. Hvis uhellet skulle være ute vil du være ekstremt glad for at du gjorde nettopp dette.

Ellers må man også tenke sikkerhet i form av at det kommer en fremtid også. Det har blitt veldig populært å dele bilder av seg selv, barna eller andre på Facebook-veggen sin, og det har også blitt mer og mer vanlig å dele veldig private bilder med et annet menneske. Man må virkelig huske at disse bildene aldri blir helt borte fra nettet, så trekk pusten og tell til tre før du gjør noe slikt. Når man legger ut bilder av barna sine, må man huske på at disse bildene kanskje ikke virker like søte når barna har blitt eldre og finner dem.