Telenor – Norges største IT-bedrift

Telenor har en utrolig lang historie bak seg. Allerede i 1855 dukket Den Norske Statstelegraf opp. Telenor navnet fyller i år kun 20 år, og vi har tatt en titt på bedriften som i dag er Norges største innenfor IT. Selv om Telenor altså blant folk flest er kjent som et telefonselskap er har telefonindustrien for lengst havnet i kategorien informasjonsteknologi. Ikke bare holder Telenor på med telefoni, men er også størst innenfor kystradio, fiber, satellitt og kabel. I dag er det kun Statoil som er større enn Telenor når det kommer til omsetningstall, men det var etter fusjonen mellom Norsk Hydro og Statoil.Telegraf

Telegrafverket
I perioden mellom 1855 og 1967 var navnet Den Norske Statstelegraf. Navnet ble forkortet til Telegrafverket i 1967, men kun to år etter fant man ut at Televerket passet bedre. Først i 1995 kom da navnet vi kjenner i dag, Telenor og selskapet måtte fornyes etter at liberaliseringen av telemarkedet ble en realitet på 1990 tallet. Telenor gikk på børs i 2000 og selskapets aktiviteter eksploderte etter dette. Fra 2012 er det formelle navnet Telenor Group, og de har i dag til sammen 33.000 ansatte i 12 forskjellige land. Av disse jobber ca 4.500 i Norge. Disse tallene inkluderer ikke Russland eller Ukraina eller VimpelCom, hvor Telenor er den nest største eieren.

Telenor noteres på børs
Det statlige selskapet ble notert både på Oslo Børs og den teknologibaserte børsen i USA, Nasdaq i New York. Allerede i 2007 trakk Telenor seg ut fra New York børsen. Nyheten om dette kom 23. mai og begrunnelsen var de høye kostnadene og alle rapporteringskravene som gjaldt i den amerikanske lovgivningen. Derfor ble det ansett som større ulemper enn fordeler ved å være børsnotert der.

Telenor i dag
Det er vanskelig å ikke legge merke til Telenors utrolige hovedkontor ute på Fornebu. Konsernsjef er den samme som siden 2002, Jon Fredrik Baksaas. Han tok over etter Tormod Hermansen. Omsetningen i 2012 var på hele 103 milliarder kroner og aksjen er derfor ikke overraskende en av de mest omsatte på Oslo Børs hver eneste dag. Telenor bidrar også med egen pris til kulturlivet med sin kulturpris ved navn Grenseløs kommunikasjon, som blir tildelt en viktig kunstner fra inn- eller utland hvert eneste år.